onsdag 9 mars 2011

VetGate vs. VetCheck



Jag får ofta frågan om vilken som är bäst, VetGate eller VetCheck.
Jag tycker att VetGaten är otroligt smidig och jag tycker att bilderna illustrerar varför; man sätter på den direkt när man tar av sadeln i grinden och kan hålla koll på hur snabbt pulsen sjunker bara genom att ta en snabbkoll på klockan lite då och då. Under tiden kan man kolla hovar och kyla hästen.

Pulshandtaget kräver att en person har full uppmärksamhet på att hålla handtaget mot hästen, där får man mera en bild av vad hästen har just precis då, eftersom det är ganska avigt att stå och hålla emot mer än någon minut. Har man en rutinerad häst är det en enkel match. Men har man en som är lite högre i puls, känns bandet enklare, även för att man frigör händerna. De flesta av oss har dessutom bara en medhjälpare att tillgå och då är det ändå viktigare.

Viktigt att veta: Handtaget behöver ligga an mot hästen i minst 10 sekunder för att klockan ska kunna beräkna tiden mellan hjärtslagen och ofta får man ett högre värde efter 7 sekunder och det riktiga först efter 10-12 sekunder.

Rekommendation:
Rutinerade ekipage: VetCheck
Mindre rutinerad häst/ryttare/medhjälpare: VetGate

Till VetCheck kan man köpa till den delen av midjebältet som är i tyg och får då både VetGate och VetCheck på en gång. (Sändardelen knäpper man enkelt loss från själva pulshandtaget.) Textildelen av midjebandet kostar 30 kr vid köp av VetCheck, priset är annars 80 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar